Intimita a masáže během těhotenství

Bez ohledu na to, zda jde o těhotenství plánované, neplánováné, vícečetné, první nebo už máte potomků doma vícero, vždy přináší do vztahu změny. Kromě radosti a hrdosti, že se brzy stanete rodiči, mohou samozřejmě na obou stranách být otázky, obavy a nejistoty. Zatímco maminka už od samého počátku těhotenství cítí fyzické změny a pouto se svým dítětem, partner může těhotenství z vnímat zvenčí jen díky ultrazvukovému obrázku, rostoucímu bříšku, nebo prvním pohybům miminka. Může se cítit opomíjený či nadbytečný.

Jakmile žena otěhotní, její hormonální rovnováha se dramaticky změní. Hladiny estrogenu, progesteronu a dalších hormonů prudce stoupají a tento koktejl zanechává nastávající maminky emocionálně i fyzicky citlivé. Všechny tyto jevy mohou vést ke konfliktům a vzájemnému neporozumění, což se může mít dopad i na intimní život.

Pomoc lze hledat ve filozofii tantry – odprostit se od každodenních problémů a užívat si přítomného okamžiku, rozvíjet sebelásku a být ve svém těle, s vděkem přijímat vše, co v nové situaci prožíváme.

Milování v těhotenství

Cítíte v těhotenství větší chtíč, nebo je sex to poslední na co teď myslíte? Potřeba rozkoše a intimity je u každé ženy stejně individuální jako samotné těhotenství. Na toto téma existuje mezi nastávajícími rodiči řada otazníků a mýtů. Ve většině případech jsou však obavy zbytečné a zdravé mamince ani jejímu děťátku nehrozí během milování žádné nebezpečí, naopak prohloubení intimního života je prospěšné pro ženu, muže i nenarozené miminko. Milování během těhotenství má jen určitá praktická omezení.

Fyzická pohoda a potěšení jsou zvláště důležité během těhotenství, sex však nemusí být vždy zcela nezbytný. K navození pocitu maximálního uvolnění, láskyplné atmosféry, harmonie mysli a těla pomáhají také vzájemné jemné doteky, hlazení, masáž nebo sdílená blízkost partnera.

Chybějící intimitu dokáže doplnit i profesionální tantrická masáž, která je bezpečná a v rámci pevně nastavených hranic dává ženě prostor pro maximální uvolnění a oddání se vědomým dotekům maséra nebo masérky. Kromě toho, že je obzvlášť příjemná, pomáhá posílit sebevědomí budoucí maminky a zmírnit následky těhotenské hormonální nerovnováhy. Tantrická masáž je samozřejmě doporučována i budoucím tatínkům.